rymdgymnasiet kirunaÄr din stora idol Christer Fuglesang? Blir du fascinerad av rymden? Vill du röra dig i tyngdlöshet uppe i rymden? Då är rymdgymnasiet i Kiruna något för dig. I den nordligaste gymnasieskolan i Sverige lär du dig om det du behöver veta för att bli en astronaut. Till Kiruna är det en lång bit, och en flytt dit kan vara omständligt.

När du blir antagen

När du väl har blivit antagen till rymdgymnasiet i Kiruna väntar en spännande period för dig. Att flytta till Kiruna kommer att vara en häftig och spännande tid i ditt liv. Men det finns ett par saker som är viktiga att tänka på när man som ung vuxen kliver ut i livet och ska stå på två egna ben. Först och främst bör du göra dig beredd på att du måste ta ett mycket stort ansvar över dig själv. Det gäller att handla egen mat, tillaga egen mat, betala räkningar och teckna försäkring. Det sistnämnda är framförallt viktigt. Redan idag rekommenderas du att besöka Insplanet för att jämföra försäkringar, för att ha det ordnat när du väl är på plats. Rådgör med dina föräldrar, fråga dem om tips, hjälp, vad du behöver tänka på och vilka råd de har att ge dig inför din flytt. Tänk på att en dag så stod dina föräldrar i samma skor som du gör idag.

På plats

När du väl är framme i Kiruna finns det mycket nytt att göra. Samtidigt som staden är av de mindre, är kommunen den största. Under vintern finns det makalösa fält att åka scooter på. Naturlivet är stort, så för dig som är lagd åt det håller är Kiruna den idealiska miljön. Det finns flera boendeplatser du kan ansöka till. Elevhem, Malmfältens folkhögskola samt ett lägenhetshus. Du kommer dela boende med andra studerande såvida du inte ordnar en egen bostad.